ثبت تصویر شوکا برای نخستین بار در شهرستان املش توسط دوربین های مدار بسته + عکس

دوربین های تله ای، اولین مشاهدات شوکا در شهرستان املش را ثبت کردند.

  1. ۴ ماه،۱ هفته قبل
ثبت تصویر شوکا برای نخستین بار در شهرستان املش
به گزارش نوداد (سکوی اجتماعی خبر)

به نقل از روابط عمومی حفاظت محیط زیست گیلان برای اولین بار در شهرستان املش تصویر شوکا ثبت  شد.

شوکا (گوزن مینیاتوری) کوچکترین گونه گوزن کشوربه شمار می رود. شوکا با رنگ بدن تقریبا قهوه ای و نوک موهای روشن حدود ۱۵ کیلوگرم وزن دارد. در حال حاضر نسل شوکا به دلیل تخریب گسترده و تغییر کاربری عرصه های جنگلی شمال کشور به مناطق مسکونی و زمین های کشاورزی، همچنین شکار غیرمجاز به شدت کاهش یافته و در آستانه انقراض قرار دارد.

با توجه به جنگلی بودن زیستگاه این گونه و عدم امکان سرشماری به روش مشاهده مستقیم در نقاط جنگلی، آمار دقیقی از تعداد شوکاهای باقیمانده در کشور وجود ندارد اما چیزی که مسلم است جمعیت این گونه در بسیاری از مناطق جنگلی شمال کشور بطور کامل از بین رفته و یا شدیدا کاهش یافته است.

ویژگی های ظاهری: طول بدن ۱۰۰ تا۱۴۰ سانتیمتر و طول دم ۱ تا ۳ سانتیمتر. ارتفاع بدن ۶۰ تا۸۰ سانتیمترو وزن ۱۵ تا ۲۵ کیلوگرم است. دارای جثه ای کوچک، پاهایی بلندتر از دست ها، بدنی قوزدار و دمی نامشخص، بدن پوشیده از موهای کوتاه قهوه ای متمایل به قرمز در تابستان و موهایی بلند و متمایل به خاکستری در زمستان است. دارای شاخ های بلند با اشعابات ۳ تا ۵ شاخک است. شاخ ها در پاییز می افتد و در بهار کامل می شود. طول شاخ ها بین ۱۵ تا ۲۳ سانتیمتر و فاصله بین دو شاخ بین ۷ تا ۱۳ سانتی متر است. ویژگی های زیستی: هم در روز و هم در شب فعال هستند. در تابستان زندگی منفرد دارند و هم نر و هم ماده برای خود قلمرو تشکیل می دهند.  دارای غده هایی در صورت خود هستند که به وسیله ترشحات آن ها قلمرو خود را تعیین می کنند. تنها در زمستان گروه هایی کوچکی تشکیل می دهند.گیاهخوار و نشخوار کننده هستند. حس بویایی، شنوایی و بینایی قوی دارند و به خوبی شنا می کنند. در هنگام احساس خطر پرش های بلندی می کنند اما در حالت عادی در زیستگاه خود بسیار بی حرکت هستند.

از علوفه، میوه ها، قارچ و نیز سرشاخه گیاهان استفاده می کند. دارای صداهایی مخصوص هستند که در زمان جفت گیری و یا هنگام خطر از خود بروز می دهند. جفتگیری  در تیر ماه و در برخی موترد در پاییز است در این زمان شوکای نر، مسیری به صورت ۸ انگلیسی را به دنیال ماده طی کرده و تنها با یک ماده جفت گیری می کند.  سلول تخم در شوکا ها به مدت ۴ ماه دارای تاخیر باروری است و طول دوره آن در حدود  ۲۹۰ تا ۳۰۰ روز به طول می انجامد. ۱ تا ۳ بچه با وزن ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم به دنیا می آورد که تا ۳ ماهگی شیر می خورند و بعد از یک سال بالغ می شوند. بچه ها تا چند ماهگی در بین علف ها و بوته ها مخفی هستند و تنها هنگامی که مادر برای آن ها غذا می آورد از جای خود بلند می شوند. طول عمر شوکاها در شرایط طبیعی حدود ۱۰ تا ۱۵ سال است. شکارچیان طبیعی این گونه در ایران، گرگ، پلنگ، پرندگان شکاری و گربه جنگلی هستند.

زیستگاه و فراوانی: غالبا مناطق جنگلی جوان و یا نسبتا انبوه و یا جنگل های بین دشت و مناطق کوهستانی را ترجیح می دهد. در ایران  زیستگاه اصلی این گونه در جنگل ها متراکم هیرکانی، جنگل های ارسباران و جنگل های غرب ایران است.

وضعیت حفاظت: شوکا بر اساس قوانین سازمان حفاظت محیط زیست در زمره گونه های حمایت شده قلمداد شده است. از نظر اتحادیه جهانی حفاظت(IUCN) این گونه در زمره گونه های با ریسک پایین (Lc) قرار گرفته و CITES این گونه را در طبقه خاصی قرار نداده است.





همرسانی نوشتار: