اگر شما هم در فکر راه اندازی یک کسب و کار هستید، پرسونا دقیقا همان چیزی است که به آن نیاز دارید، اما آیا میدانید که پرسونا چیست؟ چگونه میتوان برای یک کسب و کار، پرسونای مشتری تعریف کرد؟ اصلا پرسونا چه تاثیری در موفقیت و رشد استارتاپ دارد؟ در ادامه به همه این موارد به صورت کامل خواهیم پرداخت.
پرسونا چیست؟
افراد سر شناسی که در حوزه مدیریت کسب و کار و فروش جزو سرآمدترین اشخاص هستند، هر یک تعریف خاصی از پرسونا دارند، اما همه آن روی یک موضوع مشخص وجه اشتراک دارند و آن این است:
پرسونا (Marketing Personas) در واقع نمایشی نیمه تخیلی از مشتریان و کاربران است که میتوانند به عنوان مصرف کننده خدمات و خریدار محصولات شما باشند. پرسونا در واقع گروهی از مشتریان هستند که ویژگیهای مشترکی با هم دارند و میتوانید جامعه آنها را مورد هدف قرار دهید تا به مشتریان وفادار شما تبدیل شوند.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، کسب و کارهایی که قبل از شروع جدی فعالیت خود، اقدام به تعریف پرسونا میکنند، میتوانند مشتریان وفادار بیشتری به دست آوردند.
تعیین پرسونا برای یک کسب و کار چه مزیتی دارد؟
همان طور که گفتیم، پرسونا نمایشی نیمه تخیلی از مشتریان هدفمند یک کسب و کار است. اگر تحقیقات درستی در زمینه تعیین پرسونا داشته باشید، خواهید توانست چشم انداز بهتری هم از مشتریان و آینده استارتاپتان به دست آورید.
هر کسب و کاری بسته به حیطه فعالیتی خود و برنامهای که دارد، میتواند چندین پرسونای مخاطب تعریف کند. وجود پرسونا مزیتهای زیادی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید محتوای بهتر و اصولیتر
- استفاده مناسبتر از بودجه تبلیغاتی
- افزایش فروش و نرخ تبدیل دنبال کننده به مشتری
- معرفی بهتر محصولات و خدمات به افراد بیشتر
- متمایز شدن از رقبا
- و ...
چرا تعیین پرسونا مهم است؟
پرسونا در واقع دور نمای کلی از مشتریانی که ممکن است در آینده جذب کنید به شما میدهد. همین مورد به خوبی نشان میدهد که چرا تعیین پرسونا برای یک کسب و کار اهمیت دارد. علاوه بر این مورد، میتوان اهمیت وجود یک پرسونا را در زمینههای مختلفی مشاهده کرد. مثل:
- تاثیر پرسونای مخاطب در تولید محتوا
زمانی که شما بدانید مشتریانتان از چه قشری هستند؟ چقدر درآمد دارند؟ علایقشان چیست؟ و ... خواهید توانست بهتر و اصولیتر تولید محتوا کنید. در این حالت از طریق محتواهایی که تولید میکنید نیز خواهید توانست مشتری جذب کرده و کسب و کاری که دارید را رونق دهید.
جالب است این نکته را هم بدانید که محتوای بهینه، قابلیت این را دارد که وایرال شود. وایرال شدن (Viral) به این معنی است که محتوای تولید شده به سرعت پخش شود و توجهات هزاران هزار کاربر را به خود جلب کند.
نحوه ساخت پست وایرال نیز در هر حوزه و کسب و کاری با هم تفاوت دارد، اما وجه مشترک همه آنها، جلب توجه کاربران است. پرسونا نیز به شما کمک میکند تا محتوایی تولید کنید که جالب باشد و توجهات را جلب نماید.
- تعیین پرسونا و استفاده مناسبتر از بودجه تبلیغاتی
یکی از مهمترین موارد و روشها برای جلب مشتری، برگزاری کمپین تبلیغاتی است. در تعریف این که کمپین چیست؟ میتوان این گونه گفت:
کمپین مجموعهای از فعالیتهای برنامه ریزی شده است که افراد در یک بازه زمانی مشخص برای دستیابی به یک هدف خاص انجام میدهند.
زمانی که شما بر اساس پرسونای مشتری بدانید مخاطبانتان چه علایقی دارند؟ دغدغههایشان چیست؟ و ... تبلیغاتی را طراحی خواهید کرد که جلب توجه کند و برای شما مشتری وفادار به ارمغان آورد.
- افزایش فروش و نرخ تبدیل دنبال کننده به مشتری
پرسونا کمک میکند تا بتوانید درک کنید که محصول و یا خدمت شما چگونه در زندگی مخاطبان و دنبال کنندگان شما مورد استفاده قرار میگیرد؟ اصلا به چه دلیلی آن را میخرند و قصد دارند کدام یک از مشکلات خود را با آن حل کنند؟
سپس با بهینه کردن محصولات و خدمات خود برای مشتریان، خواهید توانست به سادگی میزان فروش را افزایش داده و مخاطبان بیشتری را به مشتری وفادار تبدیل کنید.
- معرفی بهتر محصولات و خدمات به افراد
زمانی که بدانید کاربران و مشتریان شما چه کسانی هستند و تلاش میکنند تا به چه هدفی دست یابند، خواهید توانست محصولات و خدمات خود را بهتر معرفی کنند تا تاثیر گذاری بهتری داشته باشند و رغبت برای استفاده از آنها نیز بیشتر شود.
چگونه باید یک پرسونا ایجاد کرد؟
به این که پرسونا چیست؟ چرا مهم است و چه مزیتهایی دارد؟ به صورت کامل پرداختیم. حال باید با این نکته آشنا شوید که چگونه میتوان پرسونا را تعیین کرد؟ برای تعیین پرسونا لازم است که پاسخ سوالات مشخصی را بیابید. سوالاتی مثل:
- شغل و سطح تحصیلات مخاطبان من چقدر است؟
- کجا زندگی میکنند؟
- چه مشکلاتی دارند و چگونه میتوان این مشکلات را حل کرد؟
- چقدر درآمد دارند؟
- برای دریافت اطلاعات در مورد محصولات و خدمات مورد نیازشان به کجا مراجعه میکنند؟
- از خریدهای قبلی خود چه تجربهای دارند؟
- و ...
سوالاتی که کمک میکنند تا پرسونا را تعیین کرد، در هر کسب و کاری متفاوت هستند و نمیتوان برای همه یک نسخه ثابت پیچید، پس باید تحقیقات خود را انجام دهید و مجموعهای از سوالات را که پاسخ شان میتوانند برای شما مفید باشند، مشخص کنید.
این سوالات و پاسخی که کاربران به آنها میدهند، کمک زیادی به شما خواهند کرد تا بتوانید محصولات و خدمات خود را برای مشتریانتان بهینه نمایید. میتوانید این سوالات را در قالب فرمهای دیجیتالی پخش کنید تا کاربران و افراد به آنها پاسخ دهند و شما به هدفی که دارید، برسید.