زردشدن برگ زاموفیلیا (Zamioculcas zamiifolia) یا ZZ احتمالاً به دلیل آبیاری بیش از حد، گاهی کمآبی، نور زیاد یا کم، آفات، بیماریها و کمبودهای تغذیهای است. در میان عواملی که گفتیم، آبیاری بیش از حد، با بیشترین احتمال زردشدن برگها همراه است.
زردشدن برگ زاموفیلیا معمولا تنها علامتی نیست که میبینید. زردی برگ معمولا با علامتهای دیگری به وجود میآید که به شما کمک میکند علت این مشکل را بفهمید. مثلا سوختگی برگها (نوک و حاشیه قهوهای ترد برگ)، پژمردگی، افتادن برگ، پیچخوردگی، توقف رشد و غیره برخی از علائمی هستند که همراه زردشدن ظاهر میشوند. یکی از عوامل مهم، خرید زاموفیلیا با تعداد پاجوش بالا و ریشه سالم و ریزوم سرحال است. پیشنهاد ما برای خرید زاموفیلیا باغ ارم است. فروشگاه اینترنتی باغ ارم مرکز تخصصی فروش انواع زاموفیلیا با بهترین قیمت و بیشترین تنوع.
ما در اینجا عوامل مختلف زردی برگهای این گیاه را بررسی میکنیم.
چرا برگهای گیاه زاموفیلیا زرد میشوند؟
زردشدن برگ زاموفیلیا به این معنی است که عاملی، کلروفیل را -که باعث سبزی برگ است- تخریب میکند و یا مانع این میشود که این رنگدانه در گیاه ساخته شود.
عواملی که ممکن است بر تولید یا تخریب کلروفیل تأثیر بگذارند عبارتند از نور، دما، آب، مواد معدنی، پیری، انگلها و بیماریها. همچنین، کیفیت آب و برخی از علفکشها هم ممکن است تأثیر داشته باشند.
خوب بیایید ببینیم چه عواملی باعث زردشدن برگ زاموفیلیا میشوند.
1. مسائل مربوط به رطوبت
آبیاری بیش از حد، آبیاری کم و تناوب زیاد آبیاری میتواند سبب زردشدن برگها شود.
آبیاری زیاد
اگر دیدید که برگ گیاه شما در قسمتهای پایینتر زرد شده است، انگشت خود را داخل خاک گلدان فرو ببرید، اگر کاملا خیس است، ممکن است آب زیاد باعث زردشدن برگ زاموفیلیا شده باشد. در این شرایط ممکن است لکههای سیاه یا قهوهای روی برگها ایجاد شود و آنها پژمره شوند و بیفتند. ایجاد کپک هم در این شرایط رایج است و احتمال دارد ریشه گیاه بپوسد.
زردشدن برگ زاموفیلیا با آبیاری زیاد، به این علت رخ میدهد که آب زیاد سبب قطع انتقال اکسیژن به ریشه میشود و همچنین، آن را میپوساند.
آبیاری کم
آبیاری کم، معمولا سبب زردشدن برگ زاموفیلیا نمیشود. با این حال، اگر برگهای گیاه شما زرد شده و وقتی دو بند انگشت خود را داخل خاک فرو میبرید، به خیسی نمیرسید، این احتمال وجود دارد که زردی به دلیل خشکی بیش از حد باشد. علائم دیگر عبارتند از پیچخوردگی برگها، افتادن یا پژمردهشدن و از همه مهمتر داشتن لبهها و نوک قهوهای ترد (سوختگی برگ). توقف رشد هم در این مواقع غیر طبیعی نیست.
گیاه شما نمیتواند مواد مغذی لازم برای سنتز کلروفیل را بدون آب جذب کند. همچنین، کمبود آب باعث تخریب سریعتر کلروفیل میشود. پیشنهاد می کنیم مقاله نگهداری زاموفیلیا در آپارتمان را مطالعه فرمایید.
آبیاری نامرتب
تناوب ایجاد شده بین خاک کاملا خشک و مرطوب به گیاه شما فشار وارد میکند و باعث زردشدن برگ زاموفیلیا و سایر علائم میشود.
برای حل این مشکل، وقتی به گیاه آب دهید که خاک کمی خشک شده باشد و پس از آبیاری آب اضافی را از زیر گلدان بیرون بریزید.
2. بیماریها
درست است که زاموفیلیا در برابر آفات مقاوم است، اما برخی از این آفات میتوانند آسیبهای شدیدی را به گیاه بزنند. گاهی ممکن است آفاتی مانند کپک، به ریشه هم صدمه بزند. در این شرایط لازم است گلدان را عوض کرده و بخشهای خراب ریشه را ببرید.
همچنین مطالعه بفرمایید: دلایل پاجوش نزدن زاموفیلیا چیست؟
برای دفع آفات لازم است کود مناسب را از مراکز فروش گل و گیاه تهیه کنید و بر طبق دستور بر روی گیاه خود استفاده نمایید.
آفات رایج زاموفیلیا که سبب زردشدن آن میشوند شامل موارد زیر هستند:
شپشک (Scale Insects)
شپشک از جمله رایجترین آفاتی هستند که ممکن است به گیاه ZZ حمله کنند. این حشرات کوچک به اندازه یک سر سنجاق هستند و ظاهر آنها فلسدار و قهوهای است. آنها خود را به برگهای گیاه ZZ میچسبانند و شیره آن را مینوشند. معمولاً آنها را در قسمت زیرین برگها خواهید یافت. اگر شپشک برای مدت طولانی روی گیاه بماند، ممکن است باعث افتادگی یا زردشدن شاخ و برگ، انحراف برگها، خشکشدن شاخ و برگ و از بین رفتن برگ شود.
آفت زاموفیلیا
شپشک همچنین، ممکن است «عسلک» روی برگها باقی بگذارد، مادهای چسبنده که منجر به رشد قارچ کپک دودهای (sooty mold fungus) میشود. اگرچه کپک دوده به خودی خود به گیاه آسیب نمیرساند، اما میتواند ورود نور را به برگها مسدود کند و در فرآیند فتوسنتز و تولید کلروفیل اختلال ایجاد کند.
شته
اگر متوجه علائم یا لکههای زرد عجیب و غریب روی برگهای گیاه خود شوید، ممکن است شته داشته باشد. سطح زیرین برگها نگاه کنید تا ببینید آیا حشرات ریز سبز، قهوهای یا سیاه وجود دارند یا نه. شتهها هم مانند شپشک از گیاه تغذیه کرده و عسلک برجای میگذارند و سبب زردشدن برگ زاموفیلیا میشوند.
مگس سفید
اگرچه هجوم مگس سفید به زاموفیلیا نادر است، اما اگر چیزی شبیه مگس با بالهای سفید در اطراف گیاه خود دیدید، ممکن است دلیل کمرنگشدن و یا زردشدن برگ زاموفیلیا این مگسها باشند.
مگسهای سفید را با مخلوطی از 1 قاشقغذاخوری مایع ظرفشویی با 1 گالن آب از بنی ببرید. این مخلوط را رو و زیر برگهای گیاه ZZ را اسپری کنید و بگذارید مخلوط خشک شود. دوباره هر دو تا سه روز یکبار سمپاشی کنید تا جمعیت مگسها به تدریج کم شود.
کنهها
گیاهان ZZ خاک خشک را ترجیح میدهند. متأسفانه خاک خشک و غبارآلود ممکن است مایتها یا همان کنهها را جذب کند. آنها گاهی اوقات بهعنوان کنههای عنکبوتی شناخته میشوند. این عنکبوتیان کوچک هستند و بهسختی دیده میشوند. با این حال، آنها تارهایی را در اطراف برگها و ساقههای گیاه بهوجود میآورند که یک علامت برای وجود آنها است.
در این شرایط برای زنده نگهداشتن گیاه خود، باید این موجودات ریز را از بین ببرید. برای اینکار، از یک جریان آب ولرم برای از جداکردن کنهها از گیاهان استفاده کنید، سپس برگها را با یک پارچه نرم پاک کنید. اگر کنهها باقی ماندند، میتوانید صابون مخصوص حشرهکش یا روغن باغبانی را امتحان کنید یا از آفت کشی که حاوی «پیرترین» یا «پرمترین» است استفاده کنید.
قبل از استفاده از این آفتکشها حتما با یک باغبان با تجربه صحبت کنید و از او راه حل بخواهید. ممکن است او با توجه به شرایط، کود خاصی را به شما معرفی کند.
3. مسائل مربوط به نور
زاموفیلیا خیلی نوردوست نیست. شما حتی میتوانید آن را در یک گوشه تاریک خانه بگذارید و نگران چیزی هم نباشید. اما اگر این گیاه را بیشتر از چهار ساعت در روز در معرض نور شدید قرار دهید، ممکن است برگهای آن زرد شوند. در این شرایط، احتمالا کنارهها و نوک برگ هم میسوزند.
4. مسائل مربوط به مواد غذایی
خوشبختانه این گیاه مقاوم، نیاز کمی به کود دارد.پیشنهاد می کنیم با کلیک بر روی لینک اقدام به خرید کود مخصوص زاموفیلیا نمایید. اما اگر کود بسیار کمی به آن بدهید یا مرتبا آن را با مقایر زیاد کود تغذیه کنید، ممکن است برگهای آن زرد شوند. معمولا یک بار در ماه کوددهی برای زاموفیلیا کافی است. این کود را باید به شکل اختصاصی از گلخانهها بخرید.
سخن آخر
گیاه زاموفیلیا بسیار مقاوم است. این گیاه معمولا در خانه افرادی که در نگهداری گل و گیاه تازهکار هستند به خوبی میماند. اما باز هم ممکن است دچار مشکلاتی شود. یکی از این مشکلات زردی برگها است که مهمترین علت آن آبیاری زیاد است. اما علل دیگری نیز برای زردشدن برگ زاموفیلیا وجود دارد که ما در این مقاله به آنها اشاره کردیم.