اگر شما هم از علاقمندان کتاب باشید شاید دوست داشته باشید کتابی بنویسید یا ترجمه کنید و نسبت به چاپ کتاب خود اقدام نمایید. با این حال به دلیل عدم آشنایی بیشتر نویسندگان و مترجمین با فرایند انتشار کتاب بسیاری از آنها کتابهای خود را نیمه کاره رها میکنند یا پس از اتمام آنها اقدامی در جهت چاپ آنها نمیکنند. این درحالی است که برخلاف تصور اکثر افراد، پس از ترجمه یا تالیف کتاب، بیشتر کارهای باقی مانده توسط ناشر انجام میگیرد و نویسنده یا مولف به جز در موارد خاصی مانند طراحی جلد یا ویراستای که باید نظر خود را ارائه دهد، در سایر موارد کار خاصی برای انجام دادن نخواهد داشت.
یک ناشر خوب و معتبر میتواند در مدت بسیار کوتاهی تمامی مراحل چلپ کتاب و مجوزهای کتاب را به سرانجام برساند و کتاب شما در کوتاهترین زمان به مرحله انتشار برسد. فرایند چاپ کتاب درعین حال که پیچیده و پر از موانع قانونی است، اما بسیار ساده نیز هست و به خصوص برای نویسنده یا مترجم زحمت بسیار کمی دارد. در این مقاله که توسط نویسندگان انتشارات اندیشه آگاه تهیه شده است شما را با مراحل انتشار کتاب آشنا خواهیم کرد تا در جهت چاپ کتاب خود اقدام نمایید. با ما همراه باشید.
مراحل انتشار کتاب
به اتمام رساندن نوشتن یا ترجمه کتاب: یکی از مشکلات مهمی که بیشتر نویسندگان و مترجمین دارند ناتمام ماندن و کامل نشدن کتابشان است. تجربه نویسندگان و مترجمین معروف و با تجربه این است که بهتر است براساس یک برنامه دقیق و از پیش تعیین به نوشتن یا ترجمه کتاب بپردازید. بنابراین بهتر است هر روز زمان مشخصی را مثلا در اول صبح یا آخر شب یا هر زمانی که تمرکز بهتری دارید به نوشتن اختصاص دهید. همچنین سعی کنید تعداد صفحات مشخصی مانند ۳ یا ۵ صفحه در هر روز بنویسید.
بازخوانی و ویرایش کتاب: با هر بار خواندن مجدد کتاب ممکن است تغییراتی در آن ایجاد کنید و کتاب را بهتر کنید. البته این موضوع یک جنبه دیگر هم دارد و آن این است که فرایند ویرایش کتاب کاری ناتمام است و اگر دهها بار نیز کتاب خود را بخوانید باز جای بهبود در آن وجود دارد. بهتر است بدانید که نباید در این کار افراط کنید و باید در یک نقطه ویرایش کتاب خود را به اتمام برسانید.
ویراستاری کتاب، صفحهآرایی و طراحی جلد: یک ویراستار ادبی، نگارشی و علمی کتاب را ویراستاری میکند. هر سه مورد میتواند توسط یک فرد انجام گیرد یا ویراستاران مختلفی بر روی کتاب کار کنند. پس از انجام ویراستاری، کتاب صفحهآرایی میشود تا در قالب استاندارد کتاب درآید. کتابهای داستانی معمولاً در قطع رقعی صفحهآرایی میشوند و برای کتابهای علمی نیز از قطع وزیری استفاده میشود. چاپ کتاب در قطعهای رحلی و خشتی نیز رایج و مرسوم است. همچنین همزمان با صفحهآرایی کتاب طراحی جلد نیز انجام میگیرد و در طراحی جلد معمولاً نظرات مترجم یا نویسنده نیز اعمال میشود.
اخذ مجوزها و چاپ کتاب: برای یک کتاب چند مجوز اصلی باید گرفته شود که این کار توسط ناشر شما انجام میگیرد. شابک خانه کتاب به نمایندگی از موسسه بین المللی شابک، فیپا از کتابخانه ملی و مجوز انتشار از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت میشوند. پس از دریافت این مجوزها کتاب شما قابل چاپ است.
جمعبندی درباره مراحل انتشار کتاب
در این مقاله با مراحل انتشار و چاپ کتاب آشنا شدید که توسط نویسندگان انتشارات اندیشه آگاه آماده شده بود. همانگونه که دیدید در چاپ کتاب ناشر شما سهم زیادی دارد و در واقع بیشتر کارهای چاپ کتاب شما توسط ناشر انجام میگیرد. بنابراین توصیه ما این است که اگر کتابی تالیف یا ترجمه کردهاید، آن را به یک ناشر معتبر ارائه دهید تا با طی مراحل مقدماتی، چاپ کتاب با هزینه پایین برای شما فراهم شود.