هر ساله عده بسیاری از افراد به دلیل سوختگی تحت درمان قرار می گیرند. زخم های سوختگی با توجه به نوعی که دارند، درجه بندی می شوند و برای هر زخم درمانی مناسب با آن در نظر گرفته خواهد شد. این زخم ها با علائمی نظیر تاول، سوزش، ترشحات چرکی، قرمزی پوست و آسیبات بافت زیر پوست همراه هستند.
پزشک متخصص و کادر درمان باید مراقبت های ویژه ای برای بهبودی این زخم ها در نظر بگیرند؛ زیرا در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی و اولیه، احتمال گسترش زخم و عفونت در کل بدن بیمار وجود دارد. شستشوی این نوع از زخم ها و نحوه پانسمان آنها مهمترین اقدامی است که باید در وهله اول صورت گیرد. این مقاله برای اطلاع از نوع این زخم ها و چگونگی شستشو و مداوای آنها تدارک دیده شده است.
شستشوی نگرانی ها با شناخت و درمان انواع زخم های سوختگی
سوختگی پوست یکی از خطرناک ترین مشکلاتی است که سبب ایجاد زخم های کوچک تا وسیع می شود؛ از این رو شناخت نوع سوختگی و زخم های حاصل از آن اهمیت بالایی در مبحث درمان دارد. افراد ممکن است در اثر آتش سوزی، آفتاب سوختگی، تماس با مواد شیمیایی و برق گرفتگی به این نوع از زخم ها مبتلا شوند؛ از این رو تدابیر پزشکی و درمانی هر زخم با یکدیگر متفاوت است. همچنین این زخم ها هر کدام در درجه های متفاوتی قرار می گیرند. در ادامه انواع زخم سوختگی را بررسی می کنیم.
زخم های حاصل از سوختگی حرارتی
این زخم ها زمانی ایجاد می شوند که پوست در معرض حرارت و آتش قرار می گیرد. با توجه به میزان حرارت و محل سوختگی پوست، درمان ها متفاوت است.
روش های تسکین سوختگی های حرارتی
استفاده از کمپرس آب سرد و خنک بلافاصله بعد از سوختگی های خفیف از این نوع به خنک شدن محل آسیبدیده کمک بسیاری خواهد کرد. لازم است ذکر شود که نباید از کمپرس یخ استفاده شود؛ زیرا آسیبات سوختگی را عمیق تر خواهد کرد.
مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن به تسکین درد سوختگی های خفیف کمک بسیاری می کند.
استفاده از کرم و پمادهای موضعی روی زخم های سوختگی به بهبودی هرچه سریع تر آنها منجر خواهد شد.
در صورتی که سوختگی با حرارت از نوع شدید آن باشد، پزشک از مواد ضدعفونی کننده و سرم، باند استریل و پانسمان برای تمیز نگه داشتن محل سوختگی استفاده می کند.
در موارد حاد و عفونی مصرف آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهابی با تجویز پزشک ضروری است.
انجام دبریدمان و پاکسازی بافت های اطراف زخم سوختگی باید زیر نظر پزشک و در محیطی کاملا بهداشتی مانند کلینیک های زخم صورت گیرد.
پارسا طب با همکاری متخصصان حرفه ای و مجرب خود به درمان تمامی زخم ها می پردازد. این درمانگران زخم دارای پیشرفته ترین تجهیزات پزشکی هستند و روش های بهروزی برای درمان انواع زخم ها به کار برده می شود. همچنین انواع پانسمان ها نیز در فروشگاه اینترنتی پارساطب با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت به فروش می رسند که برای درمان های خانگی کمک بسیاری به افراد خواهند کرد.
زخم سوختگی با مواد شیمیایی
سوختگی با مواد شیمیایی در صورتی ایجاد می شود که پوست تماس مستقیمی با مواد اسیدی داشته باشد. این مواد شامل کلر، آمونیاک، سفید کننده، اسید و پاک کننده های قوی است. با توجه به قوی بودن ماده اسیدی شدت زخم نیز متفاوت خواهد بود.
درمان زخم سوختگی با مواد شیمیایی
در صورتی که افراد دچار این نوع از زخم های سوختگی شوند، باید قبل از مراجعه به پزشک به مدت ده دقیقه محل آسیب دیده را زیر آب شستشو دهند. در صورتی که سطح این زخم ها روی پوست بیشتر از چند سانتی متر باشد، اقدامات زیر برای درمان آنها صورت می گیرد.
• شستشوی زخم و پاکسازی آن برای از بین بردن بافت های مرده اطراف زخم؛
• استفاده از مایعات IV برای تنظیم دمای بدن و کمک به بهبود سریع تر زخم ها؛
• جلوگیری از ایجاد عفونت با مصرف آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط پزشک؛
• در موارد حاد پیوند پوست به ناحیه آسیب دیده برای پوشاندن زخم و درمان آن؛
• استفاده از مسکن برای کاهش درد.
زخم های سوختگی با جریان برق
سوختگی با جریان الکتریکی یکی از بدترین انواع سوختگی است که در صورت تماس بدن با برق ایجاد می شود. در صورتی که این سوختگی در سیستم داخلی بدن تاثیر بگذارد، درمان آنها سخت تر خواهد شد. این نوع از زخم ها باید تحت فوریت های پزشکی قرار گیرند تا به مرور زمان درمان پیدا کنند.
علائم کلی این زخم ها شامل احساس سوزن شدن پوست، سردرد، ضعف داخلی بدن، تشنج، ضربان قلب نامنظم و غیره می شود. برق گرفتگی و سوختگی های ناشی از آن در سه درجه بندی قرار می گیرند که هر کدام از آنها علائم متفاوتی دارند.
در سوختگی های درجه 1 این علائم با تورم روی پوست، قرمزی و درد خود را نشان می دهند. سوختگی های درجه 2 با تاول ها، قرمزی شدیدتر پوست و تورم همراه است. در سوختگی درجه 3 بافت پوست از بین می رود. همچنین امکان آسیب درونی به فرد و از بین رفتن اعصاب او وجود دارد؛ از این رو در بیشتر مواقع بیمار دردی را حس نمی کند.
بهبودی در زخم های ناشی از سوختگی الکتریکی
این زخم ها در ابتدا باید درجه بندی شوند و بنا به نوع و شدت آن درمان های متفاوتی روی آنها صورت گیرد. در بیشتر مواقع درمان این زخم ها مانند سایر زخم های دیگر است. در صورتی که اجزای داخلی بدن دچار آسیب شوند، فوریت های پزشکی باید هر چه سریع تر اعمال شود.
در ابتدا باید منبع برق از بیمار جدا شود تا احتمال آسیب بیشتر به او و اطرافیان از بین رود.
در صورت چسبیدن لباس مصدوم به بدن باید با احتیاط آن را جدا کرد.
خنک نگه داشتن محل آسیب دیده به واسطه کمپرس آب سرد به کاهش التهابات کمک بسیاری می کند.
محافظت از زخم ها در برابر عفونت باید از طریق پانسمان های مخصوص صورت گیرد. شستشوی زخم ها باید روزانه به واسطه مواد ضد عفونی کننده و آب ولرم انجام شود.
در صورت به هوش بودن مصدوم بلافاصله باید به او مایعات نوشانده شود تا از آسیبات درونی و کلیوی جلوگیری شود.
در موارد خفیف استفاده از پمادهای موضعی به جلوگیری از ایجاد تاول و گسترش عفونت کمک بسیاری می کند.
مصرف آنتی بیوتیک در سوختگی های درجه دو و سه ضروری است.
از آنجایی که سوختگی با برق سبب پرتاب شدن فرد به زمین می شود، ممکن است مصدوم دچار شکستگی استخوان شود. در صورت وخیم بودن شرایط بیمار مراجعه به بیمارستان و کلینیک های درمانی ضروری است. پارسا طب به کمک متخصصین مجرب با امکانات پیشرفته و پزشکان متخصص خود در درمان انواع زخم ها و بهبودی سریع تر بیماران دارای سابقه ای درخشان است. تمامی تجهیزات پزشکی با متدهای نوین در فروشگاه اینترنتی پارساطب در اختیار بیماران قرار می گیرد.
نتیجه
زخم های سوختگی نوعی از زخم است که در اثر عوامل متعددی نظیر حرارت، جریان الکتریکی، مواد شیمیایی و اشعه شدید ماورا بنفش ایجاد می شود. درمان و روش های شستشوی این زخم ها در بیشتر موارد یکسان است. در برخی از موارد حاد مانند سوختگی با برق و ایجاد آسیب درونی به افراد، درمان ها باید زیر نظر پزشک متخصص و با روش های متفاوت صورت گیرد.
به طور کلی شستشوی زخم سوختگی با مواد ضد عفونی کننده و آب خنک، استفاده از پانسمان های بهداشتی، کرم ها و پماد های مخصوص سوختگی و مصرف آنتی بیوتیک ها ازجمله روش های درمان و بهبودی این نوع از زخم ها عنوان می شوند.