هنگامی که چرک به شکل درست تخلیه نشود، می تواند یک کانال باریک که فیستول مقعدی نام دارد را بر جا بگذارد. همچنین این بیماری ممکن است به دلیل شرایط نامناسب یا بیماری های مربوط به روده به وجود بیاید.
از نشانه های آن می توان به حفره ای قابل مشاهده در اطراف مقعد، خروج خونابه و.. اشاره کرد که به طور کامل راجع به آنها صحبت خواهیم کرد و روش های درمان را هم معرفی می کنیم.
یکی از تخصصی ترین و بهترین کلینیک ها در تهران برای لیزر فیستول مقعدی بدون عمل جراحی کلینیک زارعی می باشد که با دارا بودن کادری با تجربه و حرفه ای تا پایان دوره درمان بیمار را همراهی می کنند. کلینیک ما ابتدای خیابان ملاصدرا، خیابان پردیس، پلاک 14، طبقه 5 بوده و از شنبه تا چهارشنبه ساعت 8 صبح الی 22 در خدمت شما عزیزان می باشد.
فیستول مقعدی چیست؟
فیستول مقعدی یک مجرای کوچک است که بین انتهای روده و پوست نزدیک مجرای مقعد ایجاد می شود. طول این کانال نسبت به محلی که ایجاد شده است، می تواند متفاوت باشد.
علت فیستول مقعدی چیست؟
بیشتر فیستول های مقعدی پس از آبسه مقعدی ایجاد می شوند. درست در قسمت مقعد، تعدادی غده وجود دارد که ماده ای مایع را تشکیل می دهند. این غدد ممکن است مسدود شده و توسط باکتری ها آلوده شوند. اگر اندازه آبسه افزایش یابد ممکن است یک تونل ایجاد شده و به سطح پوست اطراف دریچه مقعد راه پیدا کند. این تونل چرکی همان فیستول آنال می باشد که همچنین می تواند در اثر التهاب یا عفونت طولانی مدت روده ایجاد شود.
نمونه هایی دیگر از بیماریهای طولانی مدت روده که می توانند فیستول مقعدی ایجاد کنند شامل بیماری کرون و دیورتیکولیت هستند.
این بیماری همچنین می تواند به دنبال جراحی یا پرتودرمانی روده و پشت شما ایجاد شود.
عکس انواع آبسه مقعدی علت اصلی ابتلا به فیستول
علائم و نشانه ها
فیستول های مقعدی می توانند علائم ناخوشایندی مانند ناراحتی و سوزش پوست ایجاد کنند و معمولاً به خودی خود بهتر نمی شوند. این بیماری نشانه های دیگری دارد که می تواند شامل موارد زیر باشد:
سوزش پوست اطراف مقعد.
درد مداوم و ضربان دار. همچنین این درد ممکن است هنگام نشستن، حرکت کردن، مدفوع کردن یا هنگام سرفه شدیدتر شود.
خروج ترشحات بدبو از نزدیک مقعد.
دفع چرک یا خون هم زمان با خروج مدفوع.
در موارد شدید ممکن است سوراخ چرکی کمی خونریزی کند.
مشکل در کنترل حرکات روده (بی اختیاری مدفوع)؛ این اتفاق غیر معمول بوده و باید جدی پیگیری شود.
اگر این علائم نادیده گرفته شوند، ممکن است مجدد آبسه ایجاد شده و باعث تورم و قرمزی در اطراف مقعد و تب بالا می شود.
این بیماری چگونه تشخیص داده می شود؟
به نقل از Patient.info اگر دچار یک سری علائم مزمن باشید که نشان می دهد به فیستول مقعدی مبتلا هستید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. متخصص ممکن است مقعد و کانال رکتوم را معاینه کند و طی این معاینه به وسیله دستکش و مواد روغنی، انگشتش را کمی داخل دریچه ببرد تا از وضعیت فیستول مطلع شود.
اگر پزشک تصور کند که ممکن است فیستول داشته باشید، برای تایید تشخیص دقیق ممکن است آزمایشات دیگری را تجویز کند. که شامل موارد زیر هستند:
پروکتوسکوپی: یک تلسکوپ ویژه با نور در انتها، که برای مشاهده داخل کانال رکتوم استفاده می شود.
روش های دیگر عبارتند از:
اسکن اولتراسوند
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT).
راه های درمان و معرفی بهترین روش
همانطور که گفتیم، فیستول مقعدی بدون درمان بهبود نمی یابد و امروزه روش های مختلفی برای درمان وجود دارد. همچنین این عارضه با روش های دارویی یا خانگی قابل درمان نیست. در نتیجه باید از روش های تهاجمی کمک گرفت. که عبارتند از:
درمان فیستول با لیزر
تیغ جراحی برای هیچ کسی خوشایند نیست آن هم در شرایطی که برای عمل در ناحیه مقعدی باشد. امروزه جایگزین مطمئن و بهتری برای عمل جراحی فیستول مقعدی وجود دارد که در کوتاه ترین زمان ممکن و با کمترین میزان عوارض و خطر می تواند برای همیشه به این مشکل پایان دهد و از طریق روش درمان فیستول با لیزر بدون عمل جراحی ، بدون درد و بدون خونریزی و بیهوشی امکان پذیر است.
فیستولوتومی
فیستولوتومی یا همان عمل جراحی روشی است که شامل برش طول تمام فیستول می شود تا به صورت یک زخم به مرور بهبود یابد. پس از لیزر، از فیستولوتومی به عنوان موثرترین روش برای مقابله با فیستول نام برده می شود و اکثرا برای درمان اکثر فیستول هایی است که در نزدیکی سطح پوست قرار دارند.
ستون Seton
روش ستون Seton یک نخ جراحی بوده که از طریق مقعد، داخل فیستول قرار داده می شود و حلقه ای پیوسته بین دهانه های داخلی و خارجی فیستول ایجاد می کند. نخ به مدت چند هفته در آنجا باقی می ماند تا امکان تخلیه و جلوگیری از عفونت فراهم شود و بنابراین به بهبود فیستول کمک می کند. این روش به تنهایی جوابگو نبوده و ممکن است همراه با روشهای دیگر انجام شود.
تزریق چسب فیبرین
چسب فیبرین ترکیبی از فیبرینوژن، ترومبین و کلسیم است. این دارو در مسیر فیستول تزریق می شود و با ایجاد لخته در فیستول و سپس تشکیل بافت سالم در داخل آن، شروع به ترمیم می کند.
نسبت به روشی که برای درمان انتخاب میکنید، دوره نقاهت آن متفاوت است و ممکن است برخی از افراد نیاز داشته باشند یک شب را داخل بیمارستان سپری کنند. البته این مورد پس از عمل با لیزر لازم نیست.
عوارض عدم درمان بیماری
اگر فیستول مقعد به درستی درمان نشود، آبسه های مکرر و یک شبکه فیستول پیچیده ممکن است ایجاد شود و این عارضه باعث درد، خونریزی، بی اختیاری مدفوع، عفونت های پوستی (سلولیت) و سپسیس می شود.
با این حال جراحی فیستول مقعدی نیز می تواند عوارضی ایجاد کند. عوارض اصلی پس از جراحی شامل عفونت، بی اختیاری مدفوع و ایجاد فیستول هستند.
آیا می توان از بیماری فیستول جلوگیری کرد؟
با اجتناب از یبوست ، نرم نگه داشتن مدفوع و رفتن به توالت به محض احساس تمایل به دفع، می توانید خطر ابتلا به فیستول مقعدی را تا حد زیادی کاهش دهید. برای کمک به عملکرد درست روده و نرم نگه داشتن مدفوع ، نوشیدن مقدار زیادی مایعات بخصوص 10 تا 12 لیوان آب در روز و انجام تمرینات بدنی منظم بسیار مهم است.